Странице

четвртак, октобар 20

JOY!

Ipak, najvaznije je uzivati u zivotu ! Znati uzivati u njemu pa makar to bilo i nekoliko minuta dnevno. Vazno je da ste ih pronasli. A u bojama se uvek trudite da uzivate! Dovoljno je da gledate i ne morate nista drugo da radite!
BOJE I NJIHOVO ZNACENJE http://www.antiage.hr/lifestyle/90-boje-i-njihovo-znaenje.html Boje predstavljaju svojevrsnu neverbalnu komunikaciju i o vama mogu reći više nego stotinu riječi. Boje se definiraju kao primarne, sekundarne i tercijarne, a možemo ih djeliti i na pasivne, aktivne i neutralne.
Jake boje – posebno crvena, narančasta i žuta su aktivne boje i ljudima daju dodatnu energiju. Boje koje podsjećaju na nebo i vodu – plava, zelena i svijetloljubičasta su pasivne boje i djeluju umirujuće. Siva boja je neutralna i nema nekog posebnog efekta na čovjekovu psihu. Zelena boja je najprihvatljivija za ljudsko oko dok je žuta iritirajuća. Boja se definira kao topla ili hladna ovisno o njenoj poziciji na spektru i nijansama njoj najbližih susjednih boja. Tople boje – narančasta, žuta i crvena – stvaraju tople nijanse sunčeve svjetlosti te sobi daju ugođaj topline i dobrodošlice. One također smanjuju prostor i mogu se upotrijebiti za to da objekti ili površine kao što su zidovi, izgledaju bliže. Hladne boje reflektiraju hladnu ljubičastu i plavu boju mjesečine. One čine da se objekti i prostor udaljuju i mogu se upotrijebiti za povećanje prostora tako da zidovi izgledaju udaljeniji. Spektar boja daje prednost toplim bojama: od primarnih boja dvije su tople, crvena i žuta, dok je samo jedna hladna, plava.
Za spavaću sobu preporučuju se nijanse zelene, plave i ljubičaste boje. One djeluju opuštajuće i mogu pospješiti faktor romantike između vas i vašeg partnera. Ako u svoju spavaću sobu želite donijeti harmoniju i smirenost, onda koristite samo dva tona neke od neutralnih ili pasivnih boja. Držite se u granicama blagih varijanti boja koje odaberete. No, ako se vaše omiljene boje ne nalaze među neutralnim i pasivnim, onda izaberite kombinaciju dvije do tri vaše omiljene boje i pokušajte blagim tonovima postići sklad i harmoniju. Boje su više od vizuelne i lijepe kombinacije. One predstavljaju vrstu neverbalne komunikacije. Boje imaju svoju simboliku i značenja. Ponekad izazivaju određene fizičke reakcije. Naime, dokazano je da crvena boja povećava krvni pritisak, žuta djeluje poticajno, izaziva radost i veselje; narančasta djeluje svečano, veselo, izaziva osjećaj zdravlja i životne radosti; zelena odmara i stvara unutrašnji mir; plava smiruje i potiče koncentraciju; ljubičasta prigušuje strasti, a bijela boja umara. Boje, pored toga što mogu biti pasivne, aktivne i neutralne, imaju svoja pozitivna i negativna značenja. Žuta: Pozitivna značenja ove boje su obazrivost, bistrina, inteligencija, radost, organizacija, proljeće, a negativna značenja koja sa sobom nosi su lijenost i cinizam. Žuta je najsvjetlija, najprozirnija, i u svom najčišćem obliku najsjajnija od svih boja. To je najlakše vidljiva boja jer je po prirodi najbliža vidljivom svjetlu. Njen sjaj čini je izvanrednom za rasvjetljavanje prostora. Njena vedrina dolazi od asocijacije sa suncem.Sunčana, zračeća, sjajna, topla. Predmete i zidove približava.
Plava boja predstavlja smirenost, ljubav, aristokraciju, prihvatćanje, strpljivost, razumijevanje, suradnju, udobnost, lojalnost i sigurnost. Negativna značenja plavih nijansi su strah, hladnoća, pasivnost i depresija. Plava je hladna boja, ali se ipak smatra umirujućom. Mi je vidimo kao boju zraka i vode što je čini i misaonom i emotivnom bojom koja može izazvati smirenost ili tugu. Često se koristi u bolnicama jer se smatra da ima smirujuće djelovanje na centralni nervni sustav, smanjuju krvni tlak i smanjuje broj srčanih otkucaja. Transparentna, umirujuća, hladna. Predmete i zidove udaljava. Narančasta stoji za postojanost, hrabrost, pouzdanje, prijateljstvo, toplotu i energiju. Negativna značenja su neupućenost i inferiornost. Narančasta je malo manje intenzivna od crvene. U dekoru najpopularnija je u narančasto-ružičastom tonu, tonu breskve, nijansama koraljne ili terakota tonu. Ovo je topla boja koja može biti vrlo ugodna za kožu, podsjeća na plamen svijeće i žeravicu. Svjetleća, sjajna, žareća, topla. Predmete i zidove približava. Ljubičasta se veže za čarobnjaštvo, sofisticiranost i vjeru, ali sa druge strane predstavlja i zabranu. Ljubičasta je najefemernija od svih nijansi i dovodi se u vezu sa sjenama. Može biti tamna boja kada se koristi sama ali kada se miješa s drugom bojom može unijeti puno atmosfere. Naročito je djelotvorna kao boja koja daje naglasak kada se koristi u kombinaciji sa komplementarnom žutom bojom.Nježna, profinjena, prozračna, hladna. Predmete i zidove udaljava. Zelena boja nosi obilježja bogatstva, zdravlja, prirode, nade, rasta, svježine i odgovornosti. Pored ovoga, ona znači i zavist, krivnju, ljubomoru i poremećaj. Zelena je najneutralnija boja u spektru, naročito u njenim žutim nijansama. Općenito se smatra hladnom i opuštajućom te s obzirom da je suprotna crvenoj također se smatra nestimulirajućom. Pastoralna, neutralna, prirodna, hladna. Predmete i zidove udaljava.
Crna boja predstavlja ozbiljnost, eleganciju, dramatičnost i odanost, ali s druge strane ona nosi konotacije zla, smrti, emotivne hladnoće i neznanja. Bijela boja simbolizira čistoću, svježinu, lakoću i dobrotu, ali je sinonim i za zimu, hladnoću i daljinu. Crvena boja stoji za ljubav, strast, radost, ali neke nijanse ove boje (tamnocrvena) predstavljaju vraga i revoluciju. Crvena je najdominantnija, stimulirajuća, inherentno intenzivna boja u spektru. To je važna boja, zaustavlja promet i zaokuplja pozornost, a kada se uvede u prostoriju postaje snažna uporišna točka te sobe. Ako Vam se sviđa ova boja ali ne i njen intenzitet, možete ga ublažiti miješanjem s komplementarnim bojama kako biste dobili prigušeniju boju kao što je tamno ružičasta ili bordo. Intenzivna, sjajna, tamna, topla. Predmete i zidove približava. Evo nekoliko korisnih savjeta o vrstama boja koje najbolje odgovaraju svjetlu na Vašoj lokaciji. Na mjestima izloženim sunčevoj svjetlosti i u ljetnim sobama, svijetle boje i reflektirajuće bijele boje s hladnom notom djelovat će umirujuće i spriječit će vrućinu. U hladnijim podnebljima tamne boje dobro djeluju u spavaćim sobama: pružit će Vam osjećaj topline i spriječit će hladnoću. Tamna crvena biblioteka ili radna soba mogu biti dobro pribježište u hladnoj zimskoj noći s par užarenih cjepanica u kaminu. U krajevima s hladnom klimom nikako nemojte previše potamniti dnevne sobe. U tim krajevima ćete ionako imati ograničenu dnevnu svjetlost a nećete se htjeti osjećati previše lišeni svjetla. Ako živite u krajevima s vrućom klimom ili ako u Vašu sobu dopire puno sunčeve svje tlosti, izbjegavajte tamne boje. One zadržava ju vrućinu i mogu prouzročiti osjećaj zagušljivosti.
U hladnim sobama ili u onima koje su okrenute prema sjeveru dodajte crvenu, crveno-narančastu ili narančasto-žutu boju te boje poput dinje. U pretoplim sobama okrenutim prema jugu ohladite boje dodajući plavu, plavo-ljubičastu ili plavo-zelenu. Crteži dolje prikazuju prikladne palete za toplu i hladnu klimu. Kako biste postigli da mala soba izgleda veća, obojite zidove hladnom, svijetlom, sjajnom bojom. Hladne boje po svojoj prirodi bolje dočaravaju udaljenost nego tople boje. Svijetlije, sjajnije boje po svojoj prirodi reflektiraju svjetlost te ćete izborom sjajno bijele ili žute boje sa sjajnim reflektirajućim premazom još više povećati svoj prostor. Kako biste dočarali da velika soba izgleda manja, obojite zidove toplom, tamnom, mat bojom. Tople boje približavaju predmete; one smanjuju prostor. Tamne boje s mat premazom apsorbiraju svjetlost i čine vaše zidove tamnijim, manje reflektirajućim i zatvorenijim. Kako bi Vaša soba izgledala viša, obojite strop svjetlijom, hladnijom bojom od one na zidovima: tako će strop izgledati udaljeniji. Ili kreirajte manju površinu stropa, a višu površinu zida, nastavljajući bojanje zida prema gore i iznad ukrasnog vijenca, možete nastaviti čak i još dalje prema stropu ako imate unutarnji dekorativni stropni vijenac. Ako ga nemate, razmislite o ugradnji istog udaljenog od ruba stropa za otprilike 30 do 50 cm. Dodavanjem okomitog elementa u obliku obojenih pruga ili prugastih zidnih tapeta također ćete povisiti Vaše zidove.
Kako biste snizili zidove i postigli da ugođaj u Vašoj sobi bude topliji, obojite strop tamnijom bojom od one na zidovima. Ukrasni vijenac također obojite tamnom bojom poput stropa kako biste stvorili dojam da on zauzima više prostora nego zidovi, to će skratiti Vaše zidove. Mogli biste nastaviti tamniju boju djelomično niz zid do visine vijenca, ako ga imate, a koji se nalazi u razini police s tanjurima ili u razini stolice. Ako ga nemate, razmislite o ugradnji. Niže na zidu možete nanijeti tamniju boju kao na stropu, zidovi će izgledati niži. Dodavanje vodoravnih elemenata kao npr. niza slika do granice gdje biste željeli da završava strop, ili zidnih tapeta s vodoravnim prugama pomoći će svraćanju pozornosti oka na donji dio prostorije. Kako biste dugačku, usku sobu učinili širom i četvrtastijom, obojite dulje zidove svijetlom, hladnom, sjajnom bojom poput svijetlo plave sa sjajnim završnim premazom kako biste postigli da se zidovi udalje. Kraće zidove obojite tamnijim, toplijim bojama poput komplementarne boje bundeve s mat završnim premazom kako bi se zidovi primakli.
SIMBOLICKO ZNACENJE BOJA http://sujeverje.blogspot.com/2008/04/znacenje-boja.html Boje oduvek imaju neku simbolicku vrednost. Svako od nas neku boju voli, dok onu drugu izbegava. Isto tako za svakog od nas svaka boja ima drugo znacenje. Simbolicka vrednost boja se menja u zavisnosti gde se koristi. Crvena je boja ljubavi ali u politickom zivotu ona obelezava komunizam. Zelena je boja nade ali isto tako boja pokreta za zastitu prirode. Crna je u evropskom kulturnom krugu boja zalosti dok je na istoku to bela boja. Iz ovoga mozemo videti da se moze naci vise simbolickih znacenja. U danasnje vreme boje imaju vazna obelezja i postaju zastitni znakovi. Boje su najvazniji sadrzaj drzavnih zastava. Bojom su oznaceni sportski klubovi. Sastavni su delovi zastitnih znakova pojedinih proizvoda. Mozemo tako nabrajati, jer boje nalazimo svuda i prema bojama se cesto orjentisemo i one nas u mnogo cemu asociraju na odredjenu stvar, osobu ili mesto. U nastavku cu ukratko navesti odredjene simbolicke vrednosti pojedinih boja. Naravno ako se ne slozite s tumacenjem za odredjenu boju, uzmite u obzir gore navedeno, svakome od nas boje znace nesto drugo, a svakako postoje i razliciti izvori gde mozemo da se informisemo...samo je poenta u tome ko ce koji izvor prihvatiti kao tacan.
CRVENA Crvena boja kao sto je poznato, sve nas najverovatnije najpre asocira na ljubav. Znaci to je prvenstveno boja ljubavi, strasti, radosti. To je boja zivotne energije. Najdominantnija je, stimulise i vrlo je intenzivna. Spada u tople boje. NARANDZASTA Asocira na sjaj i bogatstvo. Takodje je i simbol plodnosti. Malo je manje intenzivna od crvene ali je isto tako sjajna i topla. Podseca na plamen i svecu. ZUTA Ova boja sama po sebi asocira na svetlo. Oznacava razum i pamet. Simbol je izrazenog uma i prodorne intuicije. Vrlo je vedra boja, prostor cini svetlijim, veoma je topla i cesto osecamo da zraci i isijava nekom pozitivnom energijom. ZELENA Zelena je boja mira, boja nade i besmrtnosti. Ova boja je znak stabilnosti i sigurnosti. Smatra se hladnom i opustajucom. Okruzeni ovom bojom najcesce se osecamo smireno i opusteno. PLAVA Boja koja simbolizuje istinu, vernost i plemenitost. Isto kao i zelena to je hladna boja, smatra se smirujucom. Vidimo je kao boju vode i zraka sto je cini misaonom i emotivnom bojom koja moze izazvati smirenost ili tugu. Cesto se koristi u bolnicama jer se smatra da ima smirujuce dejstvo na centralni nervni sistem. LJUBICASTA Asocira na carobnjastvo i umetnost. Isto tako simbol je pokore i strpljenja. Moze uneti mnogo atmosfere a ako se koristi sa zutom daje poseban naglasak. Deluje veoma prefinjeno i prozracno iako poneke nijanse znaju delovati hladno. RUZICASTA Ova boja prvenstveno oznacava neznost.Takodje asocira na sramezljivost, slatkocu, romanticnost. BELA Bela boja oznacava cistocu i mir. Takodje ova je boja simbol nevinosti. Dopada se osobama koje teze slobodi, onim koji zele nagasiti cistocu i predanost. CRNA Simbolizuje smrt, nesrecu i teror. Vecinom asocira na tugu, cesto i na bolest. Moze isto tako asocirati na nesto tajanstveno, misticno, zagonetno pa i zlokobno. SIVA Ovo je vrlo neutralna i ne emocionalna boja.
ZNACENJE BOJA PRILIKOM UREDJENJA ENTERIJERA Prilikom uredjenja stana posebnu paznju dajemo bojama zidova. Boja je najuzbudljiviji, najefektniji a ujedno i najjeftiniji element dekoracije enterijera. Boje mogu uticati na to hocemo li u nekoj prostoriji provoditi vise ili manje vremena, kako cemo se u njoj osecati, stoga je vazno pronaci bas one boje i nijanse koje najbolje odgovaraju nama samima ali i funkciji tog prostora. Pazljivom i promisljenom primenom boja svaki se prostor moze ulepsati dok ce zloupotreba boja upropastiti i najlepsu unutrasnjost. Poznato je da tople boje prividno smanjuju a hladne boje povecavaju prostor. Takodje je poznato da boje uticu na nase raspolozenje. Upravo zbog toga trebalo bi boju odrediti po nameni prostorije, tako da u spavacu sobu stavite neku smirujucu boju. Nije dobro boje birati na osnovi svidja mi se - ne svidja mi se, vec bi trebalo uzeti u obzir oblik, velicinu i namenu prostorije koju nameravate da obojite pa tome jos pridodate i svoj ukus. Svakako vodite racuna treba li velicinu prostora vizuelno korigovati, koliko vremena cete provoditi u pojedinom prostoru, hoce li se prostor koristiti vise po danu ili po noci. Boje ne smeju umanjiti svetlost i upravo zbog toga plafone najcesce bojimo u belo dok u sobama u kojima ima dovoljno prirodnog svetla mozemo koristiti i neku drugu nijansu boje.
BELA BOJA Boja s kojom definitivno ne mozete pogresiti. Bela boja je izuzetno elegantna i osvezavajuca boja koja uz to pojacava efekat ostalih boja. S njom ipak ne valja preterivati jer ce nezeljeni efekat biti preterano sterilni osecaj. Beli plafoni preporucuju se za svaku sobu zato sto reflektuju svetlost i tako osvetljavaju prostoriju. Bela ili zuckasto bela boja idealna je za kuhinju jer stvara osecaj cistoce. ZELENA BOJA Sobe obojene u zelenu boju izuzetno su pogodne za odmaranje. Ova boja se tradicionalno koristi u lecenju. Ima izrazito jak uticaj na svezinu mentalnog potencijala ali i na fundamentalne aspekte telesnih funkcija odnosno organa poput srca, pluca,zlezda itd. Zelena je boja prirode- mirna i dinamicna u isto vreme. Unosi harmoniju u vas dom, a naprosto sjajno funkcionise u trenucima kada zelite odmor i osvezenje. ZUTA BOJA Zuta boja najvise odgovara kuhinjama i sobama okrenutim ka severu. Nikako ne odgovara spavacim sobama jer podstice osecaj emotivne rasejanosti. To je vesela boja ali moze postati iritirajuca ako je prisutna predugo. Stoji iza vrlina poput vere, mudrosti, slave a smatra se i bojom koja predstavlja kreativnost, toplinu, mentalnu moc, sarm, srecu, optimizam ali i ljubomoru, kukavicluk,starenje. PLAVA BOJA Spavace sobe i eventualne sobe za meditaciju najbolje je obojiti u plavo posto je energija plave boje vrlo umirujuca i duhovna. Plava boja ce takodje uspesno pomoci coveku da zaspi. Ova boja uglavnom asocira na osecaj mirnoce i olaksanja. CRVENA BOJA U crvenoj spavacoj sobi verovatno se necete odmoriti kako biste zeleli jer ta boja potencira pokret i snagu. Ako se bavite sportom pa u stanu imate sobu za vezbanje, crvena je ubedljivo najbolji moguci izbor. Crvena se ne preporucuje nervoznim osobama jer lako iscrpljuje. Nedostaci crvene leze u cinjenici da ova boja moze uzrokovati glavobolje i preveliku energicnost. NARANDZASTA BOJA Ona oznacava uspesnost,pravdu, izdrzljivost. Za sobu kroz koju ce prolaziti mnogo ljudi najbolje je odabrati narandzastu boju - ona deluje izrazito pozitivno na vece skupine. Narandzasta boja olaksava komunikaciju, ublazava nervozu pa je stoga idealna za neobavezna druzenja i proslave svih vrsta. Kao i sve boje i ova boja ima svoje nedostatke - u spavacim sobama moze ometati san a i prostorija moze delovati manja nego sto jeste, kako biste to izbegli koristite ovu boju u dobro osvetljenim prostorijama. CRNA BOJA Poslednja u nizu boja asocira na smrt, tragediju i ekscentricnost. Ova boja upija sve ostale boje,ne preporucuje se ni za jednu prostoriju. Ako je izrazito volite, njome mozete obojiti neki detalj ili jedan zid u sobi.

Нема коментара:

Постави коментар

Lovely comments